10:51
07 augustus 2022

‘Jongeren door jeugdzonde en VOG-eis te vaak jarenlang buitenspel’

Dronken meegedaan aan een vechtpartij in een bar of als puber een naaktvideo van je ex-vriendinnetje online gezet? Dan kun je zomaar geen VOG (verklaring omtrent gedrag) krijgen en daardoor in veel gevallen fluiten naar een baan of stage en soms zelfs niet aan een opleiding beginnen. Dat moet anders, vindt de gemeenteraad.

Vandaag is een raadsvoorstel van D66, PvdA en GroenLinks aangenomen dat ervoor moet zorgen dat geen VOG niet automatisch betekent dat een jongere geen toekomst meer heeft in Amsterdam. Straf jongeren niet twee keer voor een stommiteit uit het verleden, is het motto, maar geef ze een tweede kans.

Een van de maatregelen uit het voorstel is dat de gemeente het goede voorbeeld gaat geven en jongeren met een strafblad in dienst gaat nemen. Ze worden in elk geval niet meer uitgesloten, zoals nu gebeurt. Of je nou vuilnisman bent of een directeur, de gemeente eist op dit moment voor praktisch elke functie een VOG, een verklaring die aangeeft dat iemands gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor de baan of de stage.

Lees verder via het AD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.