09:02
25 februari 2024

Jeugdcriminaliteit en Radicalisering in uw Gemeente?

Jeugdcriminaliteit en Radicalisering in uw Gemeente?

Op 10 maart jongstleden vond het Nieuwspoort Seminar De veilige Gemeente 2016 – Aanpak Jeugdcriminaliteit en Radicalisering plaats, georganiseerd door het Haags Congresbureau. Tijdens dit Seminar werd de nieuwe site vl-nieuws.nl gelanceerd, geïnitieerd door het Haags Congres Bureau, en wordt voorzien van items door Margareth Weijers [hoofdredacteur]. De items zijn gerelateerd aan Veiligheid en Leefbaarheid.

Eric Bervoets,  zelfstandig criminoloog en bestuurskundige  was middagvoorzitter van het Seminar.

Hoewel de jeugdcriminaliteit in de gemeente misschien afneemt, stijgt het aantal jongeren dat doorcriminaliseert naar de zware en georganiseerde criminaliteit. Maar is daadwerkelijk een afname van criminaliteit? Of is het deels te wijten aan de wijze van registreren c.q. aangifte. Registreren door handhavers niet in politiesysteem. Hij refereert hier naar de publicatie De Papieren Werkelijkheid

Waarom criminaliseren jongeren of wanneer radicaliseren zij? En wanneer spreken we over veelplegers? Over de achtergronden hiervan spraken Diane van Drie, onderzoeker, Universiteit van Utrecht, gedragswetenschapper bij Horizon en Osman Çatik, expert radicalisering en netwerkregisseur bij diverse gemeenten en zelfstandig adviseur.

Interessant was de prezi STRAATCULTUUR & SOCIAL MEDIA van Jeroen van den Broek [Afstudeerscriptie Van de Straathoek naar Facebook].Waar houden (probleem)jongeren in achterstandswijken zich mee bezig, wat vinden ze belangrijk, waar praten ze over? De tijd dat een jongerenwerker of wijkagent die informatie vooral ‘op straat’ kon ophalen is voorbij. Social media vormen een geweldige informatiebron, maar dan moeten professionals zich er wel in verdiepen.

Bennie Beuvink, voormalig wijkagent, thans Operationeel Expert Wijk HOVJ en Hans Koning ter Heege geven een presentatie over hoe laat je het werken in de wijk. Contact maken met [hang]jongeren die voor overlast zorgen maar ook met de ouders.

Het Seminar was informatief, inspirerend en ook interactief. Deelnemers gingen weg met voldoende tools om vanuit het eigen werkveld de aanpak jeugdcriminaliteit en radicalisering te verbeteren en om een veiliger gemeente te bewerkstelligen.
 
Ook Seminars volgen van het Haags Congresbureau? Kijk dan op de site of op vl-nieuws onder de knop HCB events
 
Margareth Weijers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *