01:41
03 oktober 2022

‘Impact terreur is enorm, de doelwitten zijn veranderd’

Anderhalve week na de aanslag in Nice waarbij 84 mensen werden doodgereden, was het gisteren opnieuw raak in Frankrijk: twee terroristen sneden in naam van IS een priester de keel door. Buurland Duitsland is ook in de ban van aanslagen, nadat het afgelopen week vier keer raak was.

In Nederland zijn we tot nu toe gespaard gebleven van een terreuraanslag, maar nationaal terreurcoördinator Dick Schoof liet er onlangs geen misverstand over bestaan: de kans op een aanslag in Nederland is reëel. Het dreigingsniveau bleef dan ook substantieel, net als de afgelopen drie jaar. Wat doet dat met ons veiligheidsgevoel?

Angst aanjagen

De impact van de terreurdreiging op de samenleving is enorm, zegt terrorismedeskundige Jelle van Buuren. Dat komt volgens hem doordat ten opzichte van de jaren 70 en 80 de doelwitten zijn veranderd.

“Als je vroeger geen politicus, hoge industrieel, belangrijke militair of procureur-generaal was, hoefde je niet te vrezen dat je slachtoffer werd van terrorisme”, zei Van Buuren maandagavond in Nieuwsuur. “Tegenwoordig kan het iedereen overkomen. Of je nou op een terrasje zit of naar een concert gaat, je kunt slachtoffer worden van terrorisme.”

Volgens Van Buuren is dat dan ook een van de doelen van terroristen: de samenleving angst aanjagen. “Dat zien we vooral op dit moment gebeuren.”

Lees verder via NOS – ‘Impact terreur is enorm, de doelwitten zijn veranderd’

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.