04:27
08 september 2024

Hoogleraar: RIVM-rapport wekt „valse indruk” over levensverwachting rond Tata Steel

Hoogleraar: RIVM-rapport wekt „valse indruk” over levensverwachting rond Tata Steel

Bewoners van Wijk aan Zee zouden tweeënhalve maand korter leven door de uitstoot van Tata Steel in IJmuiden, berekende het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vorig jaar. Nog steeds duikt dat getal overal in de media op. Maar volgens Kees Roos klopt er niets van deze cijfers. Het RIVM blijft echter vierkant achter het rapport staan.

Kees Roos, emeritus hoogleraar wiskunde van de TU Delft, schudt niet-begrijpend het hoofd, wanneer hij de getallen uit het gewraakte RIVM- rapport voorleest. Daarin staat onder meer dat omwonenden door de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof door de staalfabriek van Tata Steel in IJmuiden een groter risico lopen om astma en longkanker te krijgen. Ook zouden ze eerder overlijden en 0,2 punten van hun IQ verliezen. „O ja? 0,2?” zegt hij terwijl hij zijn wenkbrauwen hoog optrekt.

Het getal waar de kritiek van Roos zich vooral op toespitst, is dat inwoners van Wijk aan Zee gemiddeld tweeënhalve maand korter zouden leven door de uitstoot van de staalfabriek. „Direct al na verschijning van het rapport, eind vorig jaar, heb ik daar moeite mee gehad. Wat is nu tweeënhalve maand op een gemiddelde levensverwachting van 81,6 jaar in GGD-regio Velsen waartoe Wijk aan Zee behoort? Moet je daarvoor Tata Steel sluiten? Want dat is wat die 1100 activisten onder aanvoering van advocaat Bénédicte Ficq in feite willen. Dat getal zag ik een aantal keer in Trouw , het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad langskomen. Ik dacht: nu moet het toch echt afgelopen zijn. Dit is gewoon pure onzin.”

Lees verder via rd.nl

Op 20 november 2024 organiseert het Haags Congres Bureau weer het jaarlijks HCB Seminar Toezicht in Transitie. Tijdens deze geheel nieuwe 8e editie van ons jaarlijkse HCB Seminar Toezicht in Transitie gaan we met elkaar analyseren waar versterking gewenst is, hoe je die versterking kunt bewerkstelligen en welke bestuurskundige kaders daarbij zouden kunnen helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *