12:42
22 maart 2023

Hoe criminelen jongens uit arme wijken ronselen om drugs uit containers in de haven te halen

Hoe criminelen jongens uit arme wijken ronselen om drugs uit containers in de haven te halen

“Bilal, zet je beeld aan! Er is hier een vrouw die meer wil weten over drugs in de haven.” Een jongen in een zwartglimmende winterjas roept door de telefoon naar zijn vriend. Maar die weigert zijn camera aan te zetten. “Je moet niet praten man. Laat gaan,” klinkt het door de speaker. En dan hangt hij snel weer op. De jongen op straat reageert teleurgesteld: “Echt jammer mevrouw, hij wist alles over uithalen.”

We staan voor de ingang van een supermarkt aan de Putsebocht in de Rotterdamse wijk Bloemhof. Het is een zonnige namiddag, veel mensen zijn buiten. Iets verderop spelen kleinere jongens in de pannakooi op het buurtplein. Moeders doen de laatste boodschappen voor het avondeten. Thuisbezorgers scheuren op hun scootertjes voorbij, weggedoken in hun jas.

Bloemhof is wat men een probleemwijk noemt: hangjongeren veroorzaken veel overlast en de afgelopen maanden zijn meerdere panden beschoten. Er wonen 150 nationaliteiten in vaak slecht onderhouden woningen. De armoede is groot.

Lees verder via rijnmond.nl

Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd van politie, officier van justitie of hoofd OOV op veiligheidsthema’s als mensenhandel, cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *