05:52
06 december 2023

Het vrije criminele geweld rukt op, de burger is vooral verbaasd

Er is niet het begin van collectieve onrust over de opmars van het geweld. We geloven niet dat onze vreedzaamheid echt kan worden verstoord. Laat die naïviteit varen en wordt wat ongeruster, schrijft Piet van Reenen in de Politiecolumn. Orde is net zo’n belangrijke waarde als vrijheid.

Er wordt op Amsterdamse coffeeshops geschoten, al  een aantal maanden. Het is een nieuw fenomeen. De politie tast nog in het duister over motieven en daders. De hit and run aanvallen komen bovenop de mocrowar-schietpartijen in en ook buiten Amsterdam en op de executies die al een aantal jaren deel uitmaken van het Nederlandse criminele landschap. Die executies lijken in golven te komen, maar je kunt intussen wel spreken van een ingeburgerd fenomeen.

Een deel van het geweld  is  criminaliteitsintern,  een soort bedrijfsrisico voor criminele groepen. Strafbaar zeker, maar van een andere orde dan die van de toevallige passant die geraakt worden, of van  de burger die leek op  iemand waarmee een criminele groep iets te vereffenen had. Van een nog weer andere orde zijn de politici, bestuurders en ambtenaren die slachtoffer worden van geweld.  Bedreigingen met geweld uit het milieu hinderen burgemeesters die zich sterk maken tegen georganiseerde criminaliteit in hun gemeenten, of die motorbendes  als Satudarah, No Surrender  en Hells Angels hinderen.

Lees verder via NRC – Het vrije criminele geweld rukt op, de burger is vooral verbaasd

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *