08:45
23 mei 2024

Gevolgen klimaatbeleid raken kind het meest

Gevolgen klimaatbeleid raken kind het meest

Kinderen geboren in 2020 krijgen in hun leven te maken met veel meer natuurrampen dan mensen die geboren zijn in 1960. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Save the Children en de Vrije Universiteit Brussel. Het onderzoek is ook gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Waarschijnlijk krijgen kinderen uit het geboortejaar 2020 in hun leven gemiddeld zeven keer zo veel te maken met extreme hittegolven, 2,6 keer zo veel droogtes, 2,8 keer zo veel overstromingen, drie keer zo veel mislukte oogsten en twee keer zo veel bosbranden. Dat is als regeringen zich houden aan de afspraken die ze hebben vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs, aldus het rapport. De verwachte opwarming van de aarde is dan 2,6 tot 3,1 graden.

De gevolgen van die opwarming voor kinderen zijn onacceptabel, stelt Save the Children. Vooral kinderen in lage- en middeninkomenslanden zullen eronder lijden. Zij hebben al meer kans op ziekte en ondervoeding. Hun huizen zijn vaak niet bestand tegen extreme weersomstandigheden. Veel kinderen krijgen te maken met bittere armoede, aldus Save the Children.

Lees verder via nji.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *