02:54
02 oktober 2023

Gemeente controleert woningen na signalen overbewoning en uitbuiting

Gemeente controleert woningen na signalen overbewoning en uitbuiting

Team Handhaving heeft vorige week donderdag acht woningen in onze stad bezocht nadat er meldingen waren binnengekomen over misstanden. Samen met medewerkers van Team Dienstverlening, Sociale Dienst Drechtsteden en Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid werd er gekeken wat er aan de hand was. Er werd onder meer gelet op rechtmatigheid van bewoning, uitkering, bebouwing, huisvesting en uitbuiting.

Tijdens de controle werd vooral het gesprek met de bewoners aangegaan. “Arbeiders worden vaak ergens gehuisvest, bijvoorbeeld door uitzendbureaus. Zij kunnen afhankelijk worden van een uitbuiter die bijvoorbeeld werk en woning voor hen regelt”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Slachtoffers hebben vaak veel te verliezen en zijn bang om hulp te vragen. Er kunnen grote bedragen aan huur in rekening worden gebracht of het is voor hen onduidelijk wat er wordt betaald aan huur ten opzichte van arbeid. “Tijdens een gesprek kunnen dit soort signalen worden opgepikt door toezichthouders. Zij kunnen de verbindende schakel zijn om een uitbuitingssituatie te stoppen.”

Lees verder via rtvdordrecht.nl

Meer leren over een geïntegreerde aanpak mensenhandel en uitbuiting? Kom 11 oktober naar het HCB Seminar De Veilige Gemeente 2023 – Regie in de aanpak van uitbuiting en mensenhandel bij (arbeids)migratie met oa Janine Janssenlector bij Avans Hogeschool, Victor Jammers van COMENSHA en Conny Rijken, de nationaal rapporteur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *