04:11
27 oktober 2021

Gebeten hond

Gebeten hond

In Amsterdam is onlangs besloten over de inzet van een algoritme om illegale vakantieverhuur sneller en beter op te sporen. En in Den Haag vroeg een bezorgd raadslid zich af waarom het hebben van een hond of koikarper een risicofactor is op fraude. Dit naar aanleiding van berichten in de pers over een big-brothersysteem voor opsporing van bijstandsfraude. Een mooi voorbeeld van algoritme-angst.

Geen enkele indicator is een risicofactor op zich, dus noch hondenbezitters noch koikarpereigenaren zijn verdacht. Hondenbelasting wordt aangegeven, dus die kennis is gewoon beschikbaar. Koikarperbelasting bestaat niet, en kan dus sowieso geen indicator zijn omdat niet rechtmatig gemeten kan worden. En als dat al wel het geval was, dan nog zou het geen indicator zijn: je hebt een tuin (want vijver) nodig en in Den Haag zijn die schaars. De kans op tuin + koikarpers + bijstandsuitkering is miniem.

Lees verder via ibestuur.nl

Dr. Meike Bokhorst en Prof. dr. Lisette van der Hel zijn de keynotespeakers tijdens de geheel nieuwe HCB Studiedag ‘Toezichtstrategieën in de praktijk 2020’ die plaatsvindt op 30 september 2020 bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over Tools in Toezicht? Kom 10 november naar de nieuwe editie van het Nieuwspoort Seminar Toezicht in Transitie van het Haags Congres Bureau. Met praktijkbijdragen door oa Dr. Katy de Kogel over het toezicht met technologie op delinquenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − 7 =