08:54
21 april 2024

Flink meer mensen omgekomen bij bedrijfsongevallen in 2023

Flink meer mensen omgekomen bij bedrijfsongevallen in 2023

Vorig jaar zijn 72 mensen om het leven gekomen bij een arbeidsongeval. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2022, toen er 51 doden vielen op de werkvloer.

De meeste dodelijke slachtoffers zijn gevallen in de sectoren handel, vervoer en horeca (21), industrie (14) en bouw (11). Dat blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dat verschilt niet van de jaren ervoor.

De Arbeidsinspectie onderzocht in totaal 87 overlijdens in de werksfeer. In 15 gevallen was sprake van een medische oorzaak, bijvoorbeeld een hartaanval of onwel worden op de werkvloer. Dodelijke arbeidsongevallen met een medische oorzaak worden niet meegeteld als arbeidsongevallen.

Daarom gaat de Arbeidsinspectie uit van 72 dodelijke ongevallen. Bij 67 gevallen was het overlijden direct gerelateerd aan de werkzaamheden. Bij 5 gevallen was sprake van een andere oorzaak, bijvoorbeeld zelfdoding.

Lees verder via nu.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die start op 11 april in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit voorjaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels en Floryt van Wesel, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Meike Bokhorst, Universiteit van Utrecht en WRR, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Meer informatie vindt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *