01:40
27 april 2024

Minder meldingen over verwarde mensen in ’t Gooi: “Omarm ze, iedereen moet mee kunnen doen”

Minder meldingen over verwarde mensen in ’t Gooi: “Omarm ze, iedereen moet mee kunnen doen”

Het aantal meldingen in ’t Gooi over mensen met verward gedrag is aan het dalen. Twee jaar geleden waren er 2238 meldingen, het afgelopen jaar 1901. Goed nieuws, maar de druk op ons zorgstelsel blijft. “We moeten we als maatschappij weer gaan leren zorgen voor een ander.”

De gemeente Hilversum krijgt met 1008 de meeste meldingen te verwerken, Gooise Meren volgt als tweede met 470 meldingen. Slechts één gemeente heeft de cijfers zien stijgen: in Eemnes zijn 51 meldingen gedaan van overlast door verward gedrag. Vorig jaar waren dit 35 meldingen.

Het aantal meldingen staat niet gelijk aan het aantal personen met verward gedrag. Er kunnen meerdere meldingen over één persoon of zelfs over één en hetzelfde incident worden gedaan. Niet alle meldingen gaan over hetzelfde gedrag. Zo zijn er onder de meldingen naast inwoners met verward, of onbegrepen gedrag genoemd, ook overlastveroorzakers en inwoners die verward en tegelijkertijd gevaarlijk gedrag vertonen.

Paradijsvogels
Madeleine Gouma, manager Zorg- en Veiligheidshuis Gooi en Vechtstreek en haar collega Layla Kramer, adviseur Bescherming en Opvang zijn blij met de daling, maar zien ook de uitdagingen voor de toekomst. Gouma: “Omarm de paradijsvogels, want in het huidige beleid streven we ernaar iedereen mee te laten doen in de samenleving. We zijn individualistischer geworden, maar door de druk op ons zorgstelsel moeten we als maatschappij weer gaan leren zorgen voor een ander. Dat vraagt iets van ons allemaal.”

Kramer vult haar collega aan. “Wat we zien is dat personen die verward of onbegrepen gedrag vertonen baat hebben bij een eigen woning. Een eigen voordeur, daar wordt iedereen gelukkig van, maar de woningmarkt is krap. Landelijk is woningnood een groot probleem. Dat werkt ook regionaal door, zeker daar waar het gaat om betaalbare woningen.”

Lees verder via nhgooi.nl

Meer leren over ondermijning, verwarde personen en de bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV? Kom op 15 mei naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. mr. Jan van der Grinten (Van Doorne en Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen, veelplegers en stelselmatige dadersKom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *