07:20
10 december 2022

Europol: Cocaïnehandel bedreigt Europese en mondiale veiligheid

Europol: Cocaïnehandel bedreigt Europese en mondiale veiligheid

Nederland en België zijn Europa’s belangrijkste doorvoerhavens voor cocaïne geworden. Dat schrijft de Europese politieorganisatie Europol in het Cocaine Insights Report. Via met name Antwerpen en Rotterdam worden de drugs over heel Europa verspreid.

Alleen al in Antwerpen is in 2020 in totaal 65,6 ton cocaïne in beslag genomen. De drugs komen vooral uit Colombia waar de productie sinds het einde van de burgeroorlog enorm is toegenomen. Europese bendes zijn samenwerkingen aangegaan met de Colombiaanse bendes, waardoor de cocaïne rechtstreeks van de producent kan worden afgenomen.

Geweld
Europol-UNODC maakt zich vooral zorgen over het toenemende geweld tussen rivaliserende bendes. Dat vormt een duidelijke bedreiging voor de Europese en mondiale veiligheid. Het geweld is in kaart gebracht in het Cocaine Insights Report dat onderdeel is van het werkprogramma van CRIMJUST – Versterking van de strafrechtelijke samenwerking langs drugshandelroutes in het kader van het Global Illicit Flows Programme van de Europese Unie.

Lees verder via beveiligingsnieuws.nl

Meer leren? Kom 18 november 2021 naar het HCB Seminar ‘De Veilige Gemeente 2021 – Ondermijnende georganiseerde criminaliteit vanuit een Europees perspectief’ met o.a. Luud Geerlings, coördinator EURIEC, Han Moraal, Nederlands lid in het college van Eurojust en Secretaris-generaal IAP, Eric van der Schild, Project Manager Europol Financial Intelligence Public Private Partnership [EFIPPP] en Chair of the EFIPPP Steering Group en Frank van Summeren, adviseur veiligheid bij RONT Management Consultants, partner van het Centrum voor Studiereizen, programmaleider veiligheid bij de LOI en hoofddocent op de jaaropleiding integrale aanpak ondermijning van SBO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.