10:18
16 mei 2021

Enorme hoeveelheid ontcijferde berichten geeft unieke inkijk in de werking van criminele organisaties

Enorme hoeveelheid ontcijferde berichten geeft unieke inkijk in de werking van criminele organisaties

Gisterenochtend werden meer dan 200 huiszoekingen verricht en 48 personen van hun vrijheid beroofd voor verhoor in het kader van een dossier van het federaal parket in onderzoek bij een onderzoeksrechter van de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen, afdeling Mechelen.

Het betreft een onderzoek gevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie, en meer bepaald van de FGP Antwerpen, naar een dienstverlenende criminele organisatie die ervan verdacht wordt bewust gecrypteerde telefoontoestellen te verschaffen aan het crimineel milieu.

Het dossier werd eind 2018 geopend naar aanleiding van verschillende onderzoeken over heel België in de afgelopen jaren. Daarin werd steeds vaker het gebruik vastgesteld van zogenaamde ‘cryptofoons’ door leden van criminele organisaties. In België werden er tot op heden ongeveer 185 van deze telefoons in beslag genomen in verschillende dossiers.

Deze GSM-toestellen bleken uitgerust met de encryptiesoftware van SKY ECC, een vennootschap die opereert vanuit Canada en de VSA.

Lees verder via politie.be

Leren over een preventieve aanpak van ondermijning? Kom 9 juni naar het HCB Seminar De Veilige Gemeente 2021 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Leren over een Integrale Gebiedsgerichte Aanpak? Kom naar de 2-daagse HCB Cursus die start op 22 juni bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 + 16 =