10:10
25 februari 2024

Expired: Een streng bewaakte buurt via whatsapp

Onze buurt staat tegenwoordig onder permanente en strenge bewaking. Wij hebben namelijk een Whatsapp groepje voor criminaliteitspreventie. Vanachter de vitrage en de sanseveria’s houden we de straten en steegjes zorgvuldig in de gaten. Ik ben onlangs lid geworden, want het leek mij wel gunstig om tijdig gewaarschuwd te worden voor ongure types in de omgeving.

Tot dusver viel het resultaat mij enigszins tegen. Men kreeg een werknemer van Liander in het vizier die op zoek was naar een gaslucht. Hij droeg wel een uniform, maar kon zich niet legitimeren. En dus kreeg hij al spoedig een paar agenten in zijn nek. Loos alarm, bleek later. Ook was er ingebroken in twee auto’s, zo werd gemeld. Tja, dat is mosterd na de maaltijd natuurlijk. Preventie, dáár draait het om.

Verder waren er nog twee kinderen verdwenen (en teruggevonden) en struinde er een hondje door het plantsoen dat niet kon aantonen dat het een baasje had. Een vrouw vroeg midden in de nacht paniekerig wat die helikopter boven haar huis deed. Ze kreeg nooit antwoord. Het is allemaal veel minder spectaculair dan ik stiekem had gehoopt…

Zo’n digitaal clubje heeft natuurlijk wel iets burgerwacht-achtigs. Maar dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling, zo blijkt uit het reglement. Het groepje wordt streng gemodereerd, alleen meldingen over daadwerkelijk verdachte zaken zijn toegestaan en verder geen geouwehoer. Maar ja, wat is precies verdacht?

U zult denken: waar maakt men zich druk om in dat suffe Amstelveen? Onderschat de gevaren hier niet! Regelmatig worden er wietplantages opgerold of zware criminelen omgelegd. Ook wemelt het hier van de Britse en Ierse klusjesmannen met een hoog dreigingsniveau en een lage arbeidsmoraal.

Ik twijfel regelmatig of ik iets zal melden. Zo hield onlangs een wagen vol aardappels zich verdacht op in de straat. Kort daarna was er ook eentje die kaas verkocht. Gewoonuit de achterbak. En altijd op hetzelfde adres, bij de overbuurvrouw. Volgens mij wordt hier gedeald bij het leven.

Ik ben nog niet helemaal overtuigd van het nut van de WhatsApp groep voor de buurt. De resultaten zijn tot dusver wat pover. Straks sta ik met mijn zoontje bij de glijbaan en krijg ik een melding dat een oudere heer zich al een kwartier verdacht ophoudt op de speelplaats. En dat ze het dan over mij blijken te hebben.

Bron: arnoudhugo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *