03:50
22 april 2024

Expired: Derde golf burgerinitiatieven zwelt aan Oud en jong doet mee en collectieven zijn wars van politiek

Voor de derde keer in de geschiedenis ontstaat een golf van burgerinitiatieven. De huidige zet stevig door en begon al voor de bankencrisis, volgens hoogleraar Tine De Moor op de bijeenkomst van DuurzaamDoor. Dit keer doen zowel oud en jong mee en zijn de collectieven wars van politiek.

De geschiedenis herhaalt zich, maar telkens net weer even iets anders. Die conclusie mag wel getrokken worden uit het betoog van prof. dr. De Moor, verbonden aan de Universiteit Utrecht met de leeropdracht ‘instituties voor collectieve actie in historisch perspectief’.

De Moor was de hoofdspreker op de manifestatie Duurzaam Door, waar ook het boek ‘Groene Breinbrekers’ van P+ en het Groene Brein werd gedoopt. Ook in dit boek staan voorbeelden van bijzondere nieuwe burgerinitiatieven beschreven, ondersteund door wetenschappers. Zo vertelt Thijs Bouwman over een collectief burgers en bedrijven dat samen de expolitatie van een zonnepark stukken goedkoper maakt, omdat er geen extra kabel naar een stroomverdeler tientallen kilometers verderop hoeft te worden aangelegd.

Lees verder via Steden in Transitie – Derde golf burgerinitiatieven zwelt aan Oud en jong doet mee en collectieven zijn wars van politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *