08:33
18 augustus 2022

De politieman en de wetenschapper

De politie heeft te weinig uren om de diepere oorzaken van criminaliteit te onderzoeken. Onderzoekers willen zich spiegelen aan de praktijk. Samenwerking tussen politie en wetenschap biedt nieuwe mogelijkheden. “Wij onderzoekers hebben de tijd om dingen uit te zoeken. Dat is luxe.”

Als de politie meer zichtbaar is, vermindert dan de criminaliteit? Oftewel, helpt meer blauw op straat? Wetenschapper Stijn Ruiter en politieman Rutger van den Hurk steken de koppen bij elkaar om dit uit te zoeken. Ruiter is senior onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), Van den Hurk is teamchef Analyse en Onderzoek politie-eenheid Noord-Holland.  ‘Het is fijn als de uitkomsten van de onderzoeken landen in het beleid en de praktijk’

Het NSCR levert academisch onderzoek van het type ‘lange adem’. Daarover publiceren de onderzoekers in Engelstalige wetenschappelijke tijdschriften, die niet worden gelezen door ‘beleid en praktijk’. Dat is zonde, stelt Ruiter vast. “Het onderzoek van het NSCR is beslist relevant voor politici, beleidsmakers en praktijkmensen. Een instituut als het WODC zit veel dichter op het beleid, maar ook voor het NSCR is het fijn als de uitkomsten van de onderzoeken landen in het beleid en de praktijk.”

Lees verder via HetCCV/Secondant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.