01:32
24 oktober 2021

Crimineel ‘bedrijfsmodel’ achter drugslabs voor de rechter; 12 jaar geeist voor kopstuk

Crimineel ‘bedrijfsmodel’ achter drugslabs voor de rechter; 12 jaar geeist voor kopstuk

Negen verdachten verantwoordelijk voor de financiering, aansturing en productie van twee drugslabs in Esch en Hechtel-Eksel (Belgie) en een drugsopslaglocatie in Rilland stonden deze week terecht. De leider van deze criminele organisaties moet 12 jaar de cel in vindt het OM.

In het omvangrijke onderzoek Kandinsky en de bijbehorende deelonderzoeken kregen politie en justitie een inkijk in het criminele bedrijfsmodel achter de grootschalige productie van synthetische drugs. Dit fenomeen is een hardnekkig probleem met name in Zuid-Nederland. Meestal komen in onderzoeken slechts de loopjongens, drugsdumpingen en faciliteerders in beeld. Met de criminele samenwerkingsverbanden rondom de 36-jarige hoofdverdachte denkt justitie nu de laag hierboven op de korrel te hebben. In dit onderzoek leverde de analyse van versleutelde communicatie uit PGP-telefoons ondersteunend bewijs op.

Tegen de andere acht verdachten eiste het OM in totaal 37 jaar gevangenisstraf. Daarnaast zouden de verdachten in totaal ruim 110.000 euro moeten terugbetalen aan de maatschappij. De criminele organisaties die in wisselende samenstellingen opereerden, worden tevens verantwoordelijk gehouden voor internationale drugstransporten en witwassen.

Lees verder via om.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen + 20 =