03:01
19 juli 2024

Consumentenbond hekelt hoge internettarieven en wil dat de ACM ingrijpt

Consumentenbond hekelt hoge internettarieven en wil dat de ACM ingrijpt

We betalen volgens de Consumentenbond al jaren te hoge internetprijzen. De bond ziet tal van aanwijzingen van te weinig concurrentie en roept de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op om in te grijpen.

KPN is in heel Nederland bezig met het vervangen van zijn kopernetwerk (het oude telefoonnet) door glasvezel. Het gevolg is dat de meeste huishoudens alleen nog kunnen kiezen uit internet via de kabel van Ziggo of internet via het KPN-glasvezelnetwerk.

Om machtsmisbruik te voorkomen wilde de ACM beide partijen verplichten hun netwerken open te stellen voor derden. Maar de toezichthouder werd teruggefloten door de bestuursrechter. Daarop ging de toezichthouder in op een aanbod van KPN waarin is vastgelegd wat KPN aan andere aanbieders mag rekenen voor gebruik van zijn glasvezelnetwerk.

Maar het aanbod van KPN werkt volgens de Consumentenbond niet prijsverlagend. De prijzen van de twee grootste aanbieders liggen al jaren dicht bij elkaar en behoren tot de hoogste van Europa. Dat komt volgens de bond door de dominante marktpositie van beide providers. Gezamenlijk bedienen de twee bedrijven 75 procent van alle huishoudens.

Lees verder via nu.nl

Op 20 november 2024 organiseert het Haags Congres Bureau weer het jaarlijks HCB Seminar Toezicht in Transitie. Tijdens deze geheel nieuwe 8e editie van ons jaarlijkse HCB Seminar Toezicht in Transitie gaan we met elkaar analyseren waar versterking gewenst is, hoe je die versterking kunt bewerkstelligen en welke bestuurskundige kaders daarbij zouden kunnen helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *