02:23
16 augustus 2022

Column door Bennie Beuvink…….Wat is een stage?

Column door Bennie Beuvink…….Wat is een stage?

Wat is een stage?
Een stage is een onderdeel van een opleiding waarbij je in de praktijk leert. Je gaat de opgedane kennis van school in praktijk brengen. Dit onder begeleiding van een begeleider vanuit school en vanuit je stageplek. Bij het merendeel van de opleidingen duurt de stage 5 maanden.

Waarom stel ik deze vraag? Ik heb jullie hulp nodig dus graag even je aandacht voor het volgende.

Ik begeleid studenten op de Saxion te Enschede. Tijdens de pandemie en al eerder werd er vaak een beroep om mij gedaan om studenten te helpen bij het afstuderen, wegwijs maken wat de wijkagent /de politie doet. Daarnaast nam ik ze mee om ze iets te laten zien.

De laatste tijd begeleid ik studenten die de opleiding Safety en Security volgen (Integrale Veiligheidskunde/IVK 2e jaars) en de manier waarop dit gebeurd is via Design Thinking. Een manier waarop de studenten zoveel mogelijk zelf gaan ontdekken over een bepaald onderwerp wat ze zelf kiezen. Het heeft natuurlijk wel met veiligheid van doen.

Tijdens de pandemie ontdekte ik dat veel lokalen in ons steunpunt leeg kwamen te staan omdat ambtenaren en collega’s thuis dienden te werken. Met de nodige voorzorg zoals ramen open, genoeg afstand, ontsmetten plus mondkapjes was het mogelijk om de studenten toch te ontvangen en te begeleiden. De meeste tijd waren ze buiten. Het waren kleine groepen van maximaal 5 a 6 studenten.

Wat me opvalt de laatste tijd is dat studenten moeite hebben om een stageplek te bemachtigen. Vanuit mijn ervaring heb ik louter positieve argumenten om iemand een stage te gunnen.

Ik vind hun aanwezigheid een aanwinst omdat de studenten vol energie zitten en graag het geleerde om zetten in handelingen. De begeleiding vanuit de opdrachtgever valt erg mee omdat de huidige student zelfstandig is en ICT-vaardig. Ze worden begeleid en je kunt in goede samenspraak bepalen wat er geleerd of gedaan moet worden. Overheid en bedrijven lijken personeel te zoeken dus ik blijf maar niet begrijpen waarom het moeilijk zou zijn.

Alleen de afgelopen week al kreeg ik vier verzoeken. Later in de week trof ik Elwin Veldhuis om bij te praten. Hij wilde via mijn column zijn medewerking geven zodat we de oproep kunnen versterken!

De oproep.
Bedrijven, overheden, leidinggevenden en anderen die kunnen helpen;

Laten we onze toekomstige opvolgers binnen halen zodat zij verder kunnen in hun studie en ervaring kunnen opdoen voor hun latere loopbaan.

Ik ben zeer benieuwd naar jullie reacties.

Bennie Beuvink

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.