09:42
06 februari 2023

College Rechten van de Mens wil mensenrechtentoets voor algoritmes

College Rechten van de Mens wil mensenrechtentoets voor algoritmes

Onlangs schoof een vertegenwoordiger van het College voor de Rechten van de Mens aan bij het rondetafelgesprek van de vaste Tweede Kamercommissie voor Digitale Zaken, met als belangrijkste aanbeveling om systemen op basis van algoritmes vooraf aan een mensenrechtentoets te onderwerpen.

Volgens Quirine Eijkman van het College ligt een van de grootste risico’s verbonden aan artificiële intelligentie op het gebied van discriminatie – “we hoeven het niet te hebben over de toeslagenaffaire”. Maar de kennis en het bewustzijn hieromtrent is vaak nog onvoldoende, terwijl AI en algoritmes steeds belangrijker worden in allerlei vormen van besluitvorming: “Het is overal”. Bijvoorbeeld bij werving en selectie.

Lees verder via mr-online.nl

Leren over toezicht in transitie? Kom 22 maart naar het HCB Seminar Toezicht in Transitie 2023 – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid met o.a. Martijn SnoepAngeline van Dijkprof. dr. Judith van Erp, prof dr. Karin van Wingerde, Paul van Dijk en dr. Meike Bokhorst. Korting voor oud deelnemers HCB en voor leden Vide.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *