07:33
23 mei 2024

Collega’s bepalen de naleefcultuur

Collega’s bepalen de naleefcultuur

Als een werknemer het belangrijk vindt zich aan de regels te houden, hoe zeker kun je er dan van zijn dat dit ook gebeurt? Niet. Sociaal psychologe Félice van Nunspeet onderzocht de invloed van de sociale omgeving op de naleving van regels op de werkvloer. En die blijkt vooral groot wanneer anderen regelnaleving niet zo belangrijk vinden.

Mateloos geïnteresseerd is Félice van Nunspeet in de motivatie van mensen. “Vooral als het gaat om moraliteit: of en wanneer mensen bereid zijn zich te houden aan waarden en normen. Waarom mensen het goed wíllen doen en toch de regels overtreden. Met vragenlijsten kun je de motivatie van mensen niet optimaal meten. Dan weet je alleen wat mensen hierover zeggen, niet wat ze denken of doen. Gedrag komt ook voort uit onbewuste processen. Om die te onderzoeken, meet ik de hersenactiviteit van mensen, bijvoorbeeld met een EEG.”

Lees verder via toezine.nl

Meer leren over Next Level toezicht in de praktijk? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2022 die begint op 1 april en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *