05:36
22 april 2024

Check je hack en voorkom dat je slachtoffer wordt van phishing!

Check je hack en voorkom dat je slachtoffer wordt van phishing!

Eind januari zijn er zes verdachten aangehouden voor bankhelpdeskfraude. Na verder onderzoek trof de politie lijsten aan met rond de 7 miljoen unieke mailadressen. De lijsten met deze adressen worden verhandeld en opnieuw gebruikt door criminelen. Je kan dus slachtoffer zijn zonder dat je dit weet.

In totaal gaat het om 7,3 miljoen unieke mailadressen, waarvan 5 miljoen Nederlandse, die worden gebruikt voor het versturen van phishingmails. Deze e-mails, bijvoorbeeld van banken of bedrijven, zijn soms niet van echt te onderscheiden. In de mails word je vaak verleid tot het invoeren van (persoons)gegevens die criminelen weer kunnen gebruiken om je te bellen of voor een andere vorm van oplichting.

Dat de verdachten voor deze zaak zijn aangehouden betekent helaas niet dat deze lijsten verdwijnen. Deze lijsten worden verhandeld en opnieuw gebruikt door cybercriminelen. Het is daarom belangrijk om te checken of jij op deze lijst staat en alert te zijn op mails die je niet vertrouwt.

Ben ik slachtoffer?
Je kan controleren of jouw mailadres op deze lijst staat via politie.nl/checkjehack (doe dit alleen via politie.nl en niet via een andere site!). Daar kun je een e-mailadres invoeren. Blijkt je mailadres in de lijst voor te komen, dan ontvang je een e-mail met tips en informatie over wat je het beste kunt doen (hier staan verder geen links of bijlages in). Hoor je niets, dan zat je niet tussen de slachtoffers van dit netwerk. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deze check doen om te voorkomen dat criminelen verder misbruik kunnen maken van deze gegevens.

Lees verder via politie.nl

Meer leren van Ron van Gijn, Frank van Summeren en Kees Zeebregts over een integrale persoonsgerichte aanpak? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over ondermijning, verwarde personen en burgemeestersbevoegdheden op het gebied van OOV: online gebiedsverboden & demonstratierecht? Kom 15 mei naar het HCB Seminar ‘Topsprekers in Veiligheid’ met mr. Jan van der Grinten (Van Doorne), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *