08:33
25 maart 2023

‘Bezuiniging op preventie is onbegrijpelijk’

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn teleurgesteld en verbaasd over de bezuinigingen die minister Van der Steur in petto heeft voor preventiemaatregelen. Volgens de ondernemingsorganisaties zijn opkomende vormen van criminaliteit als cybercrime en fraude juist effectief te bestrijden met preventie. Dat schrijven zij met een aantal brancheorganisaties in een brief aan Van der Steur, die binnenkort zijn begroting verdedigt in de Tweede Kamer.

Afpersing en ondermijning

De ondernemingsorganisaties stellen vast dat bepaalde opkomende vormen van criminaliteit niet in het dalende aantal aangiften is terug te zien. Repressie is bij deze vormen beperkt effectief, terwijl preventie in de vorm van samenwerking en het delen van kennis juist wel helpt.

Kennis gaat verloren

Acties, pilots en projecten op dit gebied kunnen door de bezuinigingen niet worden uitgevoerd. Kennis en netwerken gaan verloren. ‘Hierdoor worden criminelen in de kaart gespeeld’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Het gaat onder meer om bezuiniging op het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (-52 procent), het Keurmerk Veilig Ondernemen (-39 procent) en Veiligheid Kleine Bedrijven (geheel).

Bron: VNO-NCW

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *