01:47
28 juni 2022

Armoede doet steeds meer ouderen in de cel belanden

En de ECHTE criminelen lopen hier vrij rond
Gevangenissen krijgen steeds meer ouderen in hun cellen en de oorzaak is opmerkelijk. Het gaat om 50- en 60-plussers die door geldgebrek hun boetes voor verkeersdelicten niet kunnen betalen.

Inmiddels zitten er ongeveer 1300 ouderen in de cel. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Deskundigen spreken van een trend dat ouderen weinig geld hebben en daardoor problemen krijgen na een overtreding.

De hogere belastingen en het schrappen van toelagen raken hen hard
Volgens criminoloog Henk Ferwerda heeft het te maken met armoede. ,,De draagkracht van veel mensen, zeker die van ouderen, is gekrompen. Daarmee neemt dus ook de onwil of onmacht toe om boetes te betalen”, zegt hij. ,,We zagen gevallen waarbij het enorm optelt en de oudere het op celstraf laat aankomen.”

Stille armoede
Seniorenorganisatie Unie-KBO vermoedt dat er meer ‘stille armoede’ heerst en ouderen door schaamte verder in de problemen raken. ,,We krijgen steeds meer meldingen van armoede. De hogere belastingen en het schrappen van toelagen raken hen hard. Ze modderen daar soms langer mee aan dan goed voor hen is”, zegt een woordvoerder.

Lees verder via

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.