02:23
08 augustus 2022

ABCD voor ‘beroepschaoten’ – Jongerenoverlast

Deze week werd er een Jongeren Ontmoeting Plek (JOP) gerealiseerd in Venlo-Oost. Johnny Driessen, bewonersondersteuner in de wijk, vertelt hoe de ABCD-methode hem houvast bood tijdens dit complexe proces. Toen ik in 2015 als bewonersondersteuner in Venlo begon, kwam ik terecht in een warm bad. Er waren veel initiatieven die ooit opgestart waren tijdens de ‘Venlodroom’(externe link) en die gerund werden door bewoners onder het dak van de Stichting Leutherberg. Alle groepen bewoners deden mee, behalve de jongeren. Niet zo gek ook als je bedenkt dat, ondanks de handtekeningenacties en een protest in de gemeenteraad, het goedlopende jongerencentrum in 2013 zijn deuren sloot vanwege de bezuinigingen. De jeugd kwam op straat te staan en voelde zich letterlijk buitengesloten. Er ontstond een kloof tussen jongeren enerzijds en instanties en andere bewonersgroepen anderzijds en het was nodig dat die kloof overbrugd zou worden. In het verleden heb ik mij wel verdiept in de ABCD-methode van John McKnight, maar eerlijk gezegd liet ik mij in mijn werk veelal leiden door de waan van de dag. De letters ABCD stonden alleen in deze volgorde als ik het alfabet met mijn dochter repeteerde. Maar de nieuwe werksituatie vroeg om een aanpak die zorgvuldigheid en structuur kon brengen bij deze ‘beroepschaoot’ die ik ben. Omdat het een duidelijk stappenplan hanteert, besloot ik de ABCD-methode te gebruiken als leidraad in dit proces.
Lees verder via Buurtwijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.