10:09
04 oktober 2022

Aanpak terugkeerders Personen die terugkeren uit jihadistisch strijdgebied zijn een potentiële dreiging voor de nationale veiligheid.

De komende tijd zullen er meer jihadistische strijders terugkeren naar Nederland. De dreiging is potentieel groot en kan leiden tot het voorbereiden en plegen van aanslagen. Dat stelt de AIVD in de nota Terugkeerders in Beeld. De toename wordt veroorzaakt doordat IS in Syrië en Irak terrein verliest en de leefomstandigheden er verslechteren.

Hoewel het nog steeds gaat om relatief kleine aantallen, denkt de inlichtingendienst dat de dreiging van nieuwe terugkeerders groter is dan voorheen. Bijna alle afgereisde Nederlanders verblijven inmiddels al langer dan een jaar in het strijdgebied. Vermoedelijk zijn ze ideologisch gehard en hebben ze gevechtservaring opgedaan, waardoor hun capaciteiten groter zijn dan eerdere terugkeerders.Personen die terugkeren uit jihadistisch strijdgebied zijn een potentiele dreiging voor de nationale veiligheid. Daarom neemt de overheid de volgende maatregelen:

Lees verder via

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.