06:54
10 december 2022

Aanhoudingen en doorzoekingen in Nederland en Tsjechië in vuurwapenonderzoek

Aanhoudingen en doorzoekingen in Nederland en Tsjechië in vuurwapenonderzoek

In een internationaal vuurwapenonderzoek zijn vandaag een 48-jarige en een 53-jarige verdachte uit Oss aangehouden. Op vier adressen in Oss en een in Dinteloord vonden doorzoekingen plaats. Tegelijkertijd heeft de politie in Tsjechië doorzoekingen gedaan en twee verdachten aangehouden van 37 en 45 jaar.

De 48-jarige Ossenaar en de 37-jarige man uit Tsjechië zijn als hoofdverdachten aangemerkt.

Start onderzoek
Het onderzoek, getiteld 26Bridport, is gestart op 21 januari 2021 door de Landelijke Eenheid en richt zich op het binnen Nederland brengen van vuurwapens vanuit Tsjechië en/of Slowakije, het ombouwen van vuurwapens en het distribueren van die vuurwapens binnen Nederland.

Het misdaadsyndicaat, dat omgebouwde vuurwapens vervaardigt en levert, heeft vermoedelijk meer dan duizend van deze vuurwapens verstrekt aan criminele groeperingen in Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Portugal, Zweden en Tsjechië. Om dergelijke wapenhandelaren voor de rechter te brengen, is een Taskforce opgericht bij Europol. Nederland maakt deel uit van de Taskforce, samen met Slowakije, België, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Aanleiding vormde de inbeslagname bij Hoek van Holland in maart 2020 van 22 vuurwapens. Deze waren verborgen in een pallet met potgrond in een vrachtwagen die op weg was naar het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder via politie.nl

Meer leren over grensoverschrijdende ondermijning? Kom 18 november 2021 naar het HCB Seminar ‘De Veilige Gemeente 2021 – Ondermijnende georganiseerde criminaliteit vanuit een Europees perspectief’ met o.a. Luud Geerlings, coördinator EURIEC, Han Moraal, Nederlands lid in het college van Eurojust en Secretaris-generaal IAP, Eric van der Schild, Project Manager Europol Financial Intelligence Public Private Partnership [EFIPPP] en Chair of the EFIPPP Steering Group en Frank van Summeren, adviseur veiligheid bij RONT Management Consultants

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.