02:59
25 januari 2022

‘Aan veel conflicten ligt water ten grondslag’

‘Aan veel conflicten ligt water ten grondslag’

Water speelt een rol in alle rechtsgebieden en in alle grote maatschappelijke discussies. Hoogleraar Europees en nationaal waterrecht Marleen van Rijswick (Universiteit Utrecht) houdt zich al jaren bezig met de juridische aspecten van water en hamert op het kwetsbare belang ervan. Vaak tegen de stroom in. In een interview in het nieuwe nummer van Mr. vertelt ze over het waterrecht.

Een meer, een rivier, de zee – dát geeft rust. Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht aan de Universiteit Utrecht, wordt gelukkig bij en op het water. Plaatsen die je ruimte geven om na te denken. Maar water is zo veel meer. Het raakt aan voedsel, klimaat, gezondheid, de menselijke waardigheid, biodiversiteit. Aan veel conflicten ligt water ten grondslag. “Dat iedereen toegang heeft tot water, dat het eerlijk wordt verdeeld, dat het schoon is, dat mensen niet worden geteisterd door overstromingen of droogte, dat het er niet alleen is voor de rijken – dat is mijn intrinsieke drijfveer.”

Lees verder via mr-online.nl

Meer leren over als overheidsjurist over de Omgevingswet, Aanbestedingswet, Wob/Woo en 3 jaar werken met de AVG? Kom naar de HCB Seminarreeks ‘Juridische Update 2021’ die start op 12 november bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs en wordt georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 1 =