10:35
03 december 2022

Zorgen over salafistenschool Rotterdam

In Rotterdam wordt een groot lesinstituut geopend door een organisatie van salafistische moslims. NRC schrijft dat een omstreden organisatie een voormalig ROC-gebouw in Rotterdam-Zuid heeft aangekocht. Het complex van 7000 vierkante meter kostte 1,7 miljoen euro.

De koopakte is getekend door de Egyptische Nederlander Nasr el-Damanhoury. Hij is betrokken bij de Stichting Waqf uit Eindhoven, bekend van de al-Fourqaanmoskee. Deze organisatie kwam onder meer vorig jaar december in het nieuws toen die omstreden predikers naar Nederland wilde laten overkomen.

Financiering

Voor de aankoop van het gebouw in Rotterdam werd een buitenlandse constructie gebruikt. El-Damanhoury ondertekende de koopakte namens de An Nour Foundation, een onbekend vastgoedfonds met een postadres in Duitsland. De vastgoedbelegger die het pand verkocht, zegt dat het is gefinancierd met geld uit het Midden-Oosten.

Dat soort financiering is niet illegaal, maar druist wel in tegen de salafisme-aanpak van minister Asscher. Die wil dat salafistische organisaties transparant opereren. In dit geval zou de gemeente Rotterdam niet op de hoogte zijn geweest. Ook omwonenden zijn niet op de hoogte gebracht.

Wat is salafisme?

Het salafisme is een stroming die zich laat inspireren door de begintijd van de islam. Salafisten zeggen zich strikt te houden aan de uitspraken van de profeet Mohammed en zijn metgezellen.

Salafisten leven de Koran streng na. Scheiding tussen mannen en vrouwen, kledingvoorschriften, voedingsvoorschriften, gebedsvoorschriften en economische voorschriften worden nauwkeurig nageleefd. Liberale stromingen worden afgewezen.

De AIVD noemt het salafisme een “verzamelterm voor een spectrum van fundamentele stromingen binnen de soennitische islam die streven naar de zuivere islam”.

Het salafisme is in de ogen van de veiligheidsdiensten een politieke ideologie, die gericht is op de totstandkoming van één staat (de islamitische staat), met één leider en de invoering van één wet (de sharia).

Rotterdam heeft aan NRC laten weten in gesprek te zijn met Waqf. De gemeente wil graag “een beter beeld krijgen van de activiteiten die zij in het pand willen gaan organiseren”.

Radicalisering

Hoogleraar terrorisme Edwin Bakker vindt een salafistisch instituut onwenselijk omdat het kan leiden tot radicalisering. Hij heeft ook zorgen over de vermoedelijk buitenlandse financiering. “Is het bestuur straks vrij om te doen wat het wil, of bepaalt men straks in Saudi-Arabië wat in dit instituut gebeurt?”, vraagt hij zich af in de krant.

In het complex zouden meerdere stichtingen worden gehuisvest. Behalve Waqf uit Eindhoven lijkt ook een salafistische groepering uit Utrecht betrokken te zijn bij het project. Die groep is gelieerd aan de As-Soennah moskee in Den Haag. Volgens NRC lijken salafisten in Nederland steeds meer samen te werken en is het nieuwe instituut daar een voorbeeld van.

Bron: NOS 

.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.