10:36
26 november 2022

Zo werkt R-Newt aan veilige Dordtse wijken – Overlastgevende jongeren

Onze jongerenwerkers werken op verschillende manieren aan veilige Dordtse wijken. Jongerenwerker Bas Krans: “Wij vinden het belangrijk dat iedere jongere in vrijheid en veiligheid kan opgroeien. Dat is namelijk nodig om je te kunnen ontwikkelen, om mee te kunnen doen in de samenleving.”

Wie het heeft over jongerenwerk en veiligheid, denkt al snel aan het aanpakken van overlastgevende en hinderlijke groepen. Maar het jongerenwerk doet veel meer. Bas: “We organiseren bijvoorbeeld themabijeenkomsten over veiligheid en social media, grenzen stellen en seksuele weerbaarheid. Bij overlast gaan we middels jongerenbuurtbemiddeling met zowel de jongeren als de buurtbewoners in gesprek. Daarnaast praten we met jongeren over groepsdruk en jezelf kunnen zijn, maken we jongeren weerbaarder (foto: weerbaarheidstraining Brouwersdijk), geven we ze een uitlaatklep en leren we ze hoe ze hun agressie kunnen regeluren.”

Vaak weten jongerenwerkers een vertrouwensband op te bouwen met jongeren. Vanuit die relatie, signaleren ze het als jongeren in een onveilige situatie komen of een gevaar zijn voor een ander. “We gaan dan in gesprek, verwijzen door, maar proberen ook om mensen met elkaar te verbinden. Om angst weg te halen, te informeren en te investeren in juist de positieve effecten van het samenzijn.”

Bron: R-Newt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.