09:42
22 juli 2024

Zo kun je publieke waarden over digitalisering borgen

Zo kun je publieke waarden over digitalisering borgen

‘Technologisering is al zo ver, dat kunnen we helemaal niet meer bijsturen.’ Bij elke presentatie die ik geef over de smart city zit wel iemand die denkt dat we reddeloos verloren zijn en dat ons leven wordt beheerst door de algoritmen van Google, Facebook en Amazon. Nog even en we zijn zombies in een wereld die wordt bestuurd door die algoritmen.

En – eerlijk is eerlijk – dat is voor een deel ook het geval. Ik kijk de series die Netflix mij aanbeveelt, fiets de routes die Google mij voorzegt en ik ben erg blij met de app van NS die precies weet welke trein ik het beste kan nemen. Mijn huis vond ik op Funda, mijn hotels zoek ik op Booking.com, mijn nieuws bekijk ik in de Topics-app. Technologisering verrijkt mijn leven. Terwijl ik weet dat er achter de schermen dingen gebeuren die ik niet helemaal begrijp of kan inzien. Maar dat wil niet zeggen dat we dat niet kunnen bijsturen. Dat we reddeloos verloren zijn. Dat kan en wil ik niet geloven. Ik kan het niet geloven omdat ik een geboren optimist ben. Ik wil het niet geloven, omdat ik geloof in de kracht van onze democratie.

Lees verder via gemeente.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *