10:22
18 mei 2022

Zo gaat een goede hacker te werk: je merkt er helemaal niks van

Zo gaat een goede hacker te werk: je merkt er helemaal niks van

Een actie van hackers legde eind juni de Rotterdamse haven stil. Hoe kunnen we ons beter wapenen tegen aanvallen op onze vitale infrastructuur? Beveilingsbedrijf Fox-IT zette gisteren zijn deuren open. ,,De gebruiker is de zwakste schakel.”

The quieter you become, the more you are able to hear – Hoe stiller je bent, hoe meer je hoort. De tekst op het scherm van Dirk-jan Mollema, veiligheidsexpert bij digitaal beveiligingsbedrijf Fox-IT, vertelt precies waarom het zo moeilijk is om een goede hacker op te sporen, én waarom hij zoveel schade aan kan richten. Als hij eenmaal binnen is, kan hij zijn goddelijke gang gaan, zolang hij maar geen argwaan wekt.

Mollema (26) laat zelf even zien hoe snel en makkelijk mensen de deur openzetten voor kwaadwillende digikrakers. Hij stuurt via de mail een valse Linkedin-uitnodiging naar een zekere Jennifer. Die is niet van echt te onderscheiden: vrolijk lachend vraagt de man op de foto of Jennifer vriendjes wil worden op de netwerksite. Wat Jennifer niet weet is dat ze als ze op ‘Accept’ klikt niet op www.linkedin.com terechtkomt, maar op www.1inkedin.com. Een 1 in plaats van een l dus. Die site beheert Mollema, en door die site te bezoeken, geeft Jennifer hem de kans verbinding te maken met haar computer.

Lees verder via

Leren over de Algemene Verordening Gegevensbescherming van prof. Gerrit-Jan Zwenne? Kom naar de Nieuwspoort Seminarreeks ‘De Juridische Overheid’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.