12:52
23 juni 2021

Zo dicht je de kloof tussen data-onderzoekers en inspecteurs

Zo dicht je de kloof tussen data-onderzoekers en inspecteurs

De verwachtingen zijn hooggespannen: data-onderzoek en algoritmes lijken veel in hun mars te hebben voor het toezicht. Momenteel verkennen veel inspecties de mogelijkheden. Daarbij wordt vooralsnog een kloof tussen data-onderzoekers en inspecteurs zichtbaar. Valt die kloof te dichten? Haiko van der Voort, universitair docent bestuurskunde aan de TU Delft, denkt van wel.

Vrijwel alle inspecties houden risicogericht toezicht op basis van risicoanalyses. Zo benutten zij zo goed mogelijk hun schaarse inspectiecapaciteit. Met behulp van data kunnen zij deze risicoanalyses optimaliseren. De vraag is alleen hoe. Inspecteurs en het management van een toezichthouder zijn vaak minder goed op de hoogte van de mogelijkheden van data-onderzoek. Data-onderzoekers zijn dit wel, maar bij hen ontbreekt de praktijkervaring met inspecties en toezicht. Volgens Haiko van der Voort ligt de oplossing voor de hand: breng de inspecteur en de data-onderzoeker bij elkaar. Maar dat blijkt niet altijd even eenvoudig.

Lees verder via toezine.nl

Meer leren van Haiko van der Voort over Tools in Toezicht? Kom 10 november naar de nieuwe editie van het Nieuwspoort Seminar Toezicht in Transitie van het Haags Congres Bureau. Met praktijkbijdragen door oa Dr. Katy de Kogel over het toezicht met technologie op delinquenten.

Dr. Meike Bokhorst en Prof. dr. Lisette van der Hel zijn de keynotespeakers tijdens de geheel nieuwe HCB Studiedag ‘Toezichtstrategieën in de praktijk 2020’ die plaatsvindt op 30 september 2020 bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Of volg 1 juli het HCB Online Seminar Gedrag en handhaving voor, tijdens en na een lockdown met Adriaan Denkers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + 20 =