07:50
10 december 2022

Wmo-toezichthouders en IGJ samen op pad voor toezicht op beschermd wonen

Wmo-toezichthouders en IGJ samen op pad voor toezicht op beschermd wonen

Zo’n 30.000 Nederlanders leven in een ‘beschermde woonvorm’. De bedoeling is dat zij hier 24 uur per dag de zorg en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Maar kríjgen ze dat ook echt? Toezichthoudende gemeenten en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bogen zich afgelopen jaar voor het eerst samen over deze vraag. “Het is me meegevallen hoe snel we elkaar op inhoud vonden.”

Beschermd wonen is bedoeld voor mensen die door hun beperkingen tijdelijk of langdurig niet zelfstandig kunnen wonen. Het gaat om mensen met ernstige en vaak ook chronisch psychische aandoeningen. Op een beschermde locatie – zoals een woning, zorgboerderij of gezinshuis – worden zij de hele dag door begeleid, ondersteund en gestimuleerd tot dagbesteding. Sinds 2015 zijn gemeenten vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verantwoordelijk voor het toezicht op beschermd wonen (zie kader). In veel gemeenten is dat toezicht zes jaar later echter nog steeds niet op orde.

Lees verder via toezine.nl

Meer leren over Next Level toezicht in de praktijk? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2022 die begint op 9 juni en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.