06:32
27 juni 2022

Wie bekent op zitting moet kunnen rekenen op een lagere straf

Wie bekent op zitting moet kunnen rekenen op een lagere straf

Wie bekent is al op weg naar herstel en zou daarvoor dus beloond moeten worden. Maar de praktijk blijkt anders. Strafrechter Janssen bepleit in de Togacolumn transparantie.

Op de Olympische Spelen van Los Angeles in 1984 won Stephan van de Berg goud op het onderdeel windsurfen. In die jaren windsurfte iedereen, ook ik.

Een kleine 34 jaar later klom ik deze vakantie op een surfplank in de volle overtuiging dat de tijd mij niet had geraakt en ik alle ‘skills’ nog zou hebben. Niets bleek minder waar. Hangend aan zijn Zodiac werd ik door de Franse surfleraar van lager wal teruggesleept, licht gewond en volledig kapot. In de avond kwam de onvermijdelijke vraag: ‘hoe ging het windsurfen?’. Eén seconde twijfelde ik en toen legde ik een volledig bekennende verklaring af. Tegen mijn verwachtingen in werkte dat heel goed. Het luchtte op, ik werd niet weggehoond, oogstte bewondering voor mijn durf en kreeg begrip voor mijn falen. Kortom: van hieruit kon ik verder.

Lees verder via nrc.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.