10:54
24 juli 2024

Wethouder, blijf in gesprek met je omgeving

Wethouder, blijf in gesprek met je omgeving

Opkomst van social media, politieke versplintering, extra rijkstaken. Wethouders moeten alle zeilen bijzetten om er goed mee om te gaan.

Wethouders worden medeverantwoordelijk gemaakt voor rijksbeleid, maar hebben niet de vrijheid om een eigen koers te varen. De versplintering van het politieke landschap maakt de lokale situatie daarbij onvoorspelbaar. Hierdoor is het voor wethouders moeilijk in contact te blijven met de omgeving en ontstaat er ‘onbalans’ tussen taak- en projectgerichtheid en betrokkenheid met de samenleving.

Regionalisering en rijkstaken
Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Wethouders van waarde’ van de Commissie Wethouder van de Toekomst onder leiding van burgemeester Paul Depla in opdracht van de Wethoudersvereniging en mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van BZK. In het rapport worden de diverse ontwikkelingen in het lokaal bestuur en verwachtingen van inwoners geschetst. Volgens de commissie zijn de veranderingen in het lokaal bestuur divers. Te denken valt aan regionalisering en de omvangrijke en ingewikkelde taken die het rijk aan gemeenten heeft overgedragen, zoals Wmo, energietransitie en de Omgevingswet. Mede hierdoor is een onbalans ontstaan tussen taak- en projectgerichtheid en betrokkenheid met de samenleving.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Op 20 november 2024 organiseert het Haags Congres Bureau weer het jaarlijks HCB Seminar Toezicht in Transitie. Tijdens deze geheel nieuwe 8e editie van ons jaarlijkse HCB Seminar Toezicht in Transitie gaan we met elkaar analyseren waar versterking gewenst is, hoe je die versterking kunt bewerkstelligen en welke bestuurskundige kaders daarbij zouden kunnen helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *