12:29
03 oktober 2022

Expired: Weinig oog voor criminele uitbuiting minderjarige

Expired: Weinig oog voor criminele uitbuiting minderjarige

Er is in Nederland nog weinig bekend over minderjarigen die onder druk van criminele bendes betrokken zijn bij bijvoorbeeld zakkenrollen, winkeldiefstal en inbraak. Dat blijkt uit een verkenning door de Universiteit Utrecht.

In Nederland bestaat vooral oog voor stereotype slachtoffers van criminele uitbuiting, zoals minderjarigen uit Midden- en Oost-Europa, Roma-kinderen en meisjes die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting. Andere minderjarigen komen sneller in beeld als dader in plaats van slachtoffer, zoals autochtone jongeren, jongens, en minderjarigen die worden ingezet voor drugsgerelateerde delicten. Cijfers over criminele uitbuiting zijn nauwelijks beschikbaar.

In de aanpak van criminele uitbuiting kan opsporing en vervolging van daders ten koste gaan van de bescherming van slachtoffers, waarschuwen de onderzoekers. Ze pleiten voor de aanstelling van aandachtfunctionarissen binnen organisaties die te maken krijgen met deze problematiek. Ook is er meer specifieke opvang nodig voor de slachtoffers.

Lees verder via WODC/Universiteit Utrecht – Uitbuiting van minderjarigen in de criminaliteit in Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.