10:51
16 juli 2024

Wat zijn de lessen van het besturen en managen in crisistijd?

Wat zijn de lessen van het besturen en managen in crisistijd?

Vereniging voor Bestuurskunde
De Vereniging voor Bestuurskunde (VB) brengt een serie video’s uit, genaamd Special State of Science. In deze video’s gaan hoogleraren bestuurskunde in op de lessen die we kunnen trekken uit de Covid-19-crisis.

Special State of Science (S-SoS) reeks. Elke week 3 video’s van hoogleraren bestuurskunde. Wat zijn de lessen van het besturen en managen in crisistijd?

Lars Tummers, hoogleraar bestuurskunde in Utrecht, in het bijzonder publiek management en gedrag, past de gedragsbestuurskunde toe op de Corona-crisis. Hij gaat ten eerste in op beleidsmaatregelen, en laat zien dat er los van ver- en geboden ook ‘nudges’ gebruikt worden, bijvoorbeeld het benadrukken van sociale normen. Maar op grond van recent onderzoek laat hij tevens zien dat dit om maatwerk vraagt: sociale normen verschillen van groep tot groep, en in de tijd. Ten tweede gaat hij in op het belang van leiderschap, en vooral het communiceren door politieke leiders. Dat zorgt voor veel ‘compliance’. Tot slaat benadrukt hij het belang van testen, niet van of je Corona hebt, maar van gedragsinterventies – van of en hoe die werken.

Lees verder via platformoverheid.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *