02:45
04 december 2023

Waakhond inlichtingendiensten houdt ‘verscherpt toezicht’ om privacyschendingen

Waakhond inlichtingendiensten houdt ‘verscherpt toezicht’ om privacyschendingen

De toezichthouder op de inlichtingendiensten houdt voorlopig verscherpt toezicht op het aftappen van internetkabels, omdat de AIVD en de MIVD te slordig met de regels omgingen. Operationele belangen waren belangrijker dan voorkomen dat de wet werd overtreden, schrijft de toezichthouder.

In sommige gevallen overtraden de diensten de wet, of merkten ze zelf te laat op dat ze dat deden, schrijft de dienst. Ze hebben inmiddels beterschap beloofd; om ervoor te zorgen dat dat inderdaad gebeurt, komen ze onder “verscherpt toezicht”. Tegelijkertijd hielden de AIVD en de MIVD zich op “belangrijke punten” wel aan de wet, aldus de toezichthouder.

Lees verder via nos.nl

Meer leren over Next Level toezicht in de praktijk? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2022 die begint op 9 juni met Theodor Kockelkoren (Sodm), prof. dr. Muel Kaptein (Erasmus Universiteit) en Paul van Dijk, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over burgers en  veiligheid van Dr. Sara Stronks, Onderzoeker lectoraat Maatschappelijke Veiligheid, Saxion Hogescholen en Onderzoeker Politieacademie, Frank van Summeren, adviseur, RONT, Dr. Marc Schuilenburg, hoogleraar Digital Surveillance, Erasmus School of Law, Arnout de Vries, senior innovator, TNO, Remko van Broekhoven, filosoof en Robert van der Noordaa, Trollrensics ? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ vanaf 19 mei 2022 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *