09:46
05 december 2022

Voor het eerst in Brabant boerenbedrijf uitgekocht in strijd tegen stikstof

Voor het eerst in Brabant boerenbedrijf uitgekocht in strijd tegen stikstof

De provincie Noord-Brabant en gemeente Oisterwijk kopen een varkenshouderij in Heukelom uit voor een bedrag van 2,5 miljoen euro. Dat moet leiden tot een verlaging van de uitstoot van stikstof bij nabijgelegen natuurgebieden. Het varkensbedrijf is volgens de gemeente het eerste boerenbedrijf in de provincie dat met een zogeheten piekbelastersregeling wordt uitgekocht.

De varkenshouderij ligt in de buurt van een gevoelig Natura 2000-gebied en stoot te veel stikstof uit. Het bedrijf kwam daarom in aanmerking voor de piekbelastersregeling.

Dat is een regeling van het Rijk die door de provincie wordt uitgevoerd om de uitstoot van stikstof bij Natura 2000-gebieden te verminderen. Broers Sander en Niels de Rooij, de eigenaren van de varkenshouderij, krijgen voor hun bedrijf 1,6 miljoen euro van de gemeente Oisterwijk. De rest wordt door de provincie betaald.

Lees verder via nos.nl

Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd van politie, officier van justitie of hoofd OOV op veiligheidsthema’s als mensenhandel, cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.