08:10
04 oktober 2022

Versterk Europese samenwerking in nationale en internationale strafzaken

Versterk Europese samenwerking in nationale en internationale strafzaken

Het is van groot belang dat Europese landen samenwerken in het verzamelen van bewijs voor huidige en toekomstige strafrechtelijke onderzoeken, zowel op nationaal als internationaal niveau.

Vandaag sprak minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz-Zegerius tijdens de zgn. Vendôme-groep over Europese samenwerking in de opsporing en vervolging van internationale misdrijven. Specifiek spraken de ministers over het strafrechtelijk onderzoek van het Internationaal Strafhof (ISH) naar oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid in Oekraïne en de opsporing en vervolging van IS-terroristen.

“In veel landen worden vluchtelingen opgevangen die mogelijk kunnen getuigen in een onderzoek naar oorlogsmisdaden. Dat gaat zowel over vluchtelingen uit Oekraïne als Yezidi’s die slachtoffer zijn geworden van IS. We moeten op een zorgvuldige en effectieve manier om gaan met hun getuigenissen. Zodat belangrijke informatie niet verloren gaat en slachtoffers niet onnodig een getuigenis opnieuw moeten afleggen en daardoor de meest vreselijke gebeurtenissen moeten herbeleven.”

aldus Yeşilgöz-Zegerius.

Lees verder via rijksoverheid.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.