02:14
13 juni 2021

Veiligheid in de gemeente: inwoners voorlichten

Veiligheid in de gemeente: inwoners voorlichten

Een gewaarschuwde bewoner telt voor twee. Dat vinden tenminste deze vier gemeenten, die op verschillende manieren hun inwoners voorlichten als het gaat om veiligheid.

Inzet van acteurs
Voor wie doet u de deur open? Is het wel ècht een pakketbezorger of thuiszorgmedewerker die voor de deur staat? De gemeente Oost Gelre organiseert dit najaar samen met de politie en woningcoöperaties twee voorlichtingsbijeenkomsten voor senioren. Een toneelvereniging speelt herkenbare situaties aan de voordeur na, waarbij mensen soms de dupe worden van bepaalde babbeltrucs. Deelnemers krijgen tips wat te doen als er oplichters of overvallers voor de deur staan.

Dag van de veiligheid
Sittard-Geleen hield recent de ‘Dag van de veiligheid’. Want, zo schrijft de gemeente: ‘Wonen, werken en uitgaan in een veilige omgeving, dat is wat iedereen wil. En dat is ook de inzet van gemeente, politie, brandweer en allerlei andere instanties. Inwoners moeten zich thuis voelen in hun woonplaats en in hun wijk en dat vraagt om voortdurende aandacht voor de veiligheid.’
Inwoners konden er bijvoorbeeld hun fiets laten graveren om deze minder aantrekkelijk te maken voor dieven, een demonstratie bijwonen van de voertuigen van verschillende hulpdiensten, een kijkje nemen in de ‘hennepcontainer’ (een voormalige zeecontainer die ingericht is voor het opsporen van energiediefstal) en advies vragen aan gecertificeerde veiligheidsbedrijven.

Lees verder via gemeente.nu

Meer leren over effectief lokaal veiligheidsbeleid? Kom naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ die start op 10 oktober 2018 met oa prof. dr. Ira Helsloot, prof. dr. Hans Boutellier en de Gentse politiecommissaris Steven De Smet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − 2 =