12:47
22 maart 2023

UMCG getroffen door Russische cyberaanval, meer ziekenhuizen onder vuur

UMCG getroffen door Russische cyberaanval, meer ziekenhuizen onder vuur

De pro-Russische hackersgroep Killnet zit achter de cyberaanval waardoor de website van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) sinds zaterdag plat lag. De groepering dreigt meerdere Nederlandse ziekenhuizen en mogelijk andere zorgorganisaties aan te vallen en heeft dat ook al gedaan. De schade is voorlopig beperkt, maar het gevaar is nog niet geweken.

Killnet heeft aanvallen aangekondigd op landen die Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland, waaronder Nederland. Meerdere ziekenhuizen zijn aangevallen, maar het is nog onduidelijk hoeveel, laat een woordvoerder van Z-CERT weten. RTL Nieuws meldt dat Killnet de aanval heeft opgeëist en dreigt ‘alle medische instituties’ te ‘vernietigen’.

Lees verder via skipr.nl

Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd van politie, officier van justitie of hoofd OOV op veiligheidsthema’s als mensenhandel, cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, lector Remco Spithoven, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *