09:27
30 november 2021

Toeslagenouders met lage inkomens werden eerder verdacht van fraude

Toeslagenouders met lage inkomens werden eerder verdacht van fraude

Mensen die kinderopvangtoeslag ontvingen kwamen eerder in het vizier van de Belastingdienst voor extra fraudecontrole als ze een laag inkomen hadden. Dat bevestigt de afdeling Toeslagen in antwoord op vragen van RTL Nieuws en Trouw.

Het gaat om het zogeheten risicoclassificatiemodel van de Belastingdienst. Dat was een soort zelflerend algoritme dat indicatoren verzamelde die wijzen op een grotere kans op fraude of fouten bij Toeslagen. De indicator ‘laag inkomen’ werd “in ieder geval vanaf maart 2016 diverse keren met variabele grenswaarden in het model van Toeslagen gebruikt”, schrijft het ministerie van Financiën in antwoorden op vragen. Een hoger inkomen werkte juist risicoverlagend.

Lees verder via nationaleonderwijsgids.nl

Leren hoe je een wendbare organisatie wordt? Kom 16 december naar de geheel nieuwe editie van het HCB Seminar ‘Checklist Kinderopvang’ deze keer over Wendbaarheid organiseren in de praktijk. Met Pauline Slot, Universitair Docent en onderzoeker op het gebied van kwaliteit in de kinderopvang, Universiteit van Utrecht, Mark Nijssen, oprichter en adviseur bij de organisatieontwerpers en Roswitha Heitbrink, Samensturend verandermanager

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen + 20 =