11:22
18 augustus 2022

Textmining is uitkomst bij toezicht met veel leeswerk

Textmining is uitkomst bij toezicht met veel leeswerk

Reviews, rapporten, nieuwsberichten, verslagen en evaluaties. Inspecties krijgen te maken met grote bergen tekst. Voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kan ‘textmining’ uitkomst bieden om tekstdata snel te analyseren, ordenen en doorgronden. Twee data scientists van de IGJ vertellen hoe zij deze techniek toepassen en wat ze ermee willen bereiken.

Bij de IGJ merken ze het al langer: voor goed toezicht moeten ze steeds meer narratieven doorgronden. Reviews van patiënten op Zorgkaart.nl zijn soms lange teksten, net als klachten die burgers indienen bij de inspectie. Ook zorginstellingen en ziekenhuizen zelf leggen steeds vaker verantwoording af in kwaliteitsrapporten en evaluaties. Dit zijn vaak lange teksten waarvan makkelijk te analyseren cijfers maar een klein onderdeel zijn. Daarnaast zijn berichten op social media, blogs, landelijke en plaatselijke nieuwssites vaak interessante bronnen voor de inspectie.

Lees verder via toezine.nl

Meer leren over Next Level toezicht in de praktijk? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2022 die begint op 9 juni met Theodor Kockelkoren (Sodm), prof. dr. Muel Kaptein (Erasmus Universiteit) en Paul van Dijk, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.