07:30
19 juni 2021

Terugblik 1: 15 jaar geleden toezicht op accountants in de kinderschoenen

Terugblik 1: 15 jaar geleden toezicht op accountants in de kinderschoenen

De AFM moest het oppakken. De WTA – Wet Toezicht Accountantsorganisaties – werd op 28 juni 2005 aangenomen. Maar ook toen kenden we – al werd het toen niet zo genoemd – het begrip kwartiermakers. 15 jaar geleden waren dat Steven Maijoor en Janine van Diggelen. In december 2004 interviewde ik ze voor toen AccountancyNieuws. En de boodschap was het moet anders. Nieuwe wetgeving komt er aan. Toezicht op accountants moet niet meer door accountants. Deze week een drietal terugblikken. Dit is de eerste.

Eind 2004 en in 2005 zitten we midden in de afwikkeling van het Ahold boekhoudschandaal. Jeroen Smit’s boek Het drama Ahold is zeer lezenswaardig. Tegelijkertijd is Ahold een eerste voorbeeld waarbij een accountantskantoor -Deloitte – de stekker trekt uit de goedkeuring van een jaarrekening van een Nederlandse multinational.

Lees verder via accountancyvanmorgen.nl

Dr. Meike Bokhorst en Prof. dr. Lisette van der Hel zijn de keynotespeakers tijdens de geheel nieuwe HCB Studiedag ‘Toezichtstrategieën in de praktijk 2020’ die online plaatsvindt op 2 december 2020 vanuit het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over Tools in Toezicht? Volg 10 november online de nieuwe editie van het Nieuwspoort Seminar Toezicht in Transitie van het Haags Congres Bureau. Met praktijkbijdragen door oa Dr. Katy de Kogel over het toezicht met technologie op delinquenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien + acht =