08:30
21 juni 2024

Steeds meer lokale regels: In Diemen mag je alleen bier drinken als je zit

Steeds meer lokale regels: In Diemen mag je alleen bier drinken als je zit

Het aantal regels waar je aan moet voldoen, neemt in veel gemeentes toe. Of het nu gaat om vogels voeren, lachgasgebruik of het organiseren van evenementen: gemeenten willen de boel tot in de puntjes regelen. Maar is dat wel allemaal nodig?

NH Nieuws legde de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), een soort gemeentelijk wetboek, van bijna alle Noord-Hollandse gemeenten uit 2010, 2015, 2020 en 2022 naast elkaar en concludeerde dat de APV’s van 34 van 43 onderzochte gemeenten zijn uitgebreid. Maar ook een aantal gemeentes besloot een groot deel te schrappen, zoals Hollands Kroon en Oostzaan.

De inwoners van Amsterdam kregen er de afgelopen jaren veel regels bij. Zo bestond de APV van Amsterdam in 2010 al uit 18.812 woorden. Sinds dit jaar telt deze maar liefst 21.895 woorden. Ook in kleinere gemeenten is de groei zichtbaar. Zo steeg het woordenaantal van de APV van Landsmeer van 14.172 (2015) zelfs naar 19.487 in 2022.

Een van de gemeenten waar het aantal regels tot twee jaar geleden ook stevig toenam, is Alkmaar. De reden voor de groei heeft volgens woordvoerder van de gemeente te maken met ‘de aanpak van ondermijning’. Zo is het verbod op het gebruik van lachgas opgenomen in de APV, net als dat het verboden is geworden om inbrekerswerktuigen te vervoeren.

Lees verder via nhnieuws.nl

Meer leren van prof. dr. A.E. (Jon) Schilder, prof. dr. Masja van Meeteren, prof. dr. Bob Hoogenboom,  prof. dr. Janine Janssen, dr. Remco Spithoven en Hans Moors en  samen reflecteren als burgemeester op veiligheidsthema’s als cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 30 september naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ op locatie Kasteel Hernen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *