07:03
27 juli 2024

Expired: Staatsbosbeheer en gemeente werken samen aan participatieplaatsen

Dat mensen vanuit de Participatiewet het gemeentelijk groen onderhouden is niet nieuw. Maar steeds vaker gaan ze ook in het ‘groot groen’ aan de slag. Bij Staatsbosbeheer gaan ze niet alleen aan het werk, maar is er ook oog voor de ontwikkeling en doorstroming van mensen.

Doorstromen
‘Vroeger hadden we mensen vanuit de zorginstellingen aan het werk’, aldus Erna van de Wiel, adviseur zorg en participatie arbeidsmarkt bij Staatsbosbeheer. ‘Die mensen werkten bij ons, soms jarenlang. Maar nu pakken we het anders aan. Zo hebben we bijvoorbeeld in Drenthe een project waar we mensen vanuit de Participatiewet niet alleen aan het werk hebben, maar waar ze ook werknemersvaardigheden leren. Ze ontwikkelen zichzelf en doen vakkennis op. Op de 15 Participatieplekken die we hebben, zijn nu al 39 mensen ingestroomd. Niet iedereen redt het, maar 14 van de 39 zijn dankzij die plek doorgestroomd naar een baan op de reguliere arbeidsmarkt.’

Weinig prikkels

Het werkklimaat in het groen is rustgevend, zeker in de mooie bossen en natuurgebieden die door Staatsbosbeheer onderhouden worden. Er zijn weinig prikkels, mensen kunnen zich op het werk richten en op zichzelf. ‘Een beschermde omgeving waar mensen wel een bepaalde mate van zelfstandigheid moeten hebben of leren’, aldus Van de Wiel. ‘Maar als iemand zijn tractordiploma wil halen, gaan we kijken of dat mogelijk is. Of een certificaat voor motorzagen of bos maaien.’
Ontwikkelen
En dat is niet het enige project dat Staatsbosbeheer heeft. Er lopen meer samenwerkingsverbanden met gemeenten. In Almere bijvoorbeeld, waar veel werkzaamheden op het stadslandgoed gedaan moeten worden. Voor de transitie was er contact met zorginstelling Groen en Meer. Nu wordt dat uitgebreid met een ontwikkeltraject. De gemeente neemt een stukje opleiding voor haar rekening.

Lastig
Voor Staatsbosbeer is de samenwerking met gemeenten nieuw, of in ieder geval anders, weet Van de Wiel. ‘Van oudsher hadden we natuurlijk met de “groene” wethouder te maken. Nu hebben we ook met die van sociale zaken te doen. Dat is soms nog wel eens lastig. We merken dat als ze van dezelfde partij zijn, het soms makkelijker is. Maar vaak zitten er op het gemeentehuis echt nog wel schotten tussen de afdelingen en dat is jammer.’ Ze zou willen dat op het gemeentehuis de logische verbinding van ‘groen’  en ‘ sociaal’ wat nauwer zou zijn. Op 1 september organiseren Staatsbosbeheer en de VNG daarom voor zowel wethouders sociale zaken als die van natuurbeheer een bijeenkomst over hoe mensen met een arbeidsbeperking in het grote groen aan de slag kunnen.

Bron: BinnenlandsBestuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *