02:48
19 juli 2024

‘Akkoord gaan of betalen, zegt Meta; ‘Betaal maar’, zegt EU

‘Akkoord gaan of betalen, zegt Meta; ‘Betaal maar’, zegt EU

De Europese Commissie vindt het ‘betalen of akkoord’-model van Meta in strijd met de DMA na een eerste onderzoek. Een antitrust-boeten dreigt voor Team Zuckerberg.

De Europese Commissie vindt na een vooronderzoek dat het huidige advertentiemodel van Meta niet in overeenstemming is met de Digital Markets Act (DMA). De DMA moet gebruikers keuze geven over welke gegevens ze willen delen met Meta en voor welke doelen. Meta zelf interpreteerde die eis als een uitnodiging voor een nieuw financieel model: ofwel ga je akkoord met alles, ofwel deel je geen data maar betaal je abonnementsgeld.

Niet akkoord, wel betalen
Betalen dus, of akkoord gaan: de Commissie is niet akkoord met die binaire keuze, maar ziet wel iets in het betalen. Meta riskeert namelijk een boete van maximaal tien procent van de jaarlijkse globale omzet, ofwel meer dan 125 miljard euro gebaseerd op de cijfers van 2023.

Europa startte in maart een onderzoek naar de praktijken van Meta, Apple en Google. Dat resulteerde al in een formele klacht tegen Apple vorige week. Dat het vooronderzoek ook in een formele aantijging tegen Meta resulteert, is gezien de ten laste legging niet verwonderlijk.

Lees verder via itdaily.be

Op 20 november 2024 organiseert het Haags Congres Bureau weer het jaarlijks HCB Seminar Toezicht in Transitie. Tijdens deze geheel nieuwe 8e editie van ons jaarlijkse HCB Seminar Toezicht in Transitie gaan we met elkaar analyseren waar versterking gewenst is, hoe je die versterking kunt bewerkstelligen en welke bestuurskundige kaders daarbij zouden kunnen helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *