04:09
28 september 2022

Spookhuurders 2

Spookhuurders 2

Het bedrijf Adressa.nl levert volgens de website inschrijfadressen als officieel gemeentelijk woonadres waarbij middels een huurovereenkomst je als woonachtig kan laten registreren.

Volgens de Wet moet je je woonplaats kiezen op de plek waar je je hoofdverblijf hebt (lees gemiddeld 4 dagen per week verblijft) dus dit bedrijf zet aan tot het plegen van fraude.

Adressa.nl stelt dat je je inschrijft en zij zullen zorgdragen dat de post wordt doorgestuurd. Je mag zelf niet naar het adres gaan want dan val je de echte bewoners lastig.. vertrouw maar op de expertise van Adressa.nl.

Inschrijven gaat allemaal digitaal en de huurovereenkomst wordt je thuisgestuurd, samen met een verhaaltje dat je aan de balie van de Gemeente moet ophangen als er vragen worden gesteld.  Zover nu bekend is er nimmer fysiek contact geweest tussen adressa.nl en personen die een nep-adres nodig hebben.

Achter dit bedrijf zit de heer Robert Paprocki, van Poolse komaf die het bedrijf Akkoord BV heeft die onder andere de handelsnaam Adressa.nl voert. Akkoord BV staat ook als zodanig vermeld op de website van Adressa.nl.

Inmiddels regent het klachten bij gemeentes over personen die proberen zich in te schrijven op adressen. Rotterdam, Den Haag Utrecht, Amersfoort, Bergen op Zoom etc te veel om op te noemen.

Door de werkwijze van Adressa.nl wordt uitkeringsfraude en andere vormen van fraude in de hand gewerkt

Wat blijkt, de adressen in de huurcontracten zijn van sites gehaald van gerenommeerde makelaars. Vervolgens wordt er een valse huurovereenkomst opgesteld, zogenaamd uit naam van de makelaar die het pond op de site heeft staan. De huurovereenkomst wordt getekend door gefantaseerde namen.

Maar wat nu…. Onderzoek van SBWH heeft het volgende aan het licht gebracht.

Als je de verschillende huurcontracten naast elkaar legt, valt op dat iedere keer de handtekening van de verhuurder gelijk is, terwijl er toch verschillende namen worden gebruikt.

Als je naar Adressa.nl belt, (een vast nummer in Den Haag) gaat de telefoon een aantal keren over en dan wordt je doorgeschakeld en krijg je uiteindelijk een man aan de telefoon die zijn naam niet noemt.

Adressa.nl staat ingeschreven in een bedrijfsverzamelgebouw in Den Haag. De heer Paprocki is daar al lange tijd niet meer gezien. In de basisadministratie staat hij als Vertrokken onbekend Waarheen. Op zijn laatste woonadres ligt een grote stapel post van de belastingdienst, het CJIB en de politie.

Alles wijst erop dat de vogel is gevlogen maar toch wordt de telefoon beantwoord en de post opgehaald bij het bedrijfsverzamelgebouw.

Omdat er geen fysiek contact is geweest, is bewijzen dat Paprocki huurcontracten vervalst lastig aan te tonen. De makelaars doen aangifte van valsheid in geschrifte maar de politie kent geen grote prioriteit aan deze zaak toe.  Nu lijkt dat Paprocki niet meer in Nederland is, is inmiddels ook bekend wie de post ophaalt. Deze persoon heeft verklaard de bedrijfsactiviteiten van Paprocki overgenomen te hebben maar als er doorgevraagd wordt, verleend hij alleen maar een vriendendienst aan een oude buurman.

De enige manier om dit te stoppen is de website uit de lucht te halen en de bankrekening van Adressa.nl te blokkeren.  Alle aangiftes bundelen en als één zaak door justitie te laten behandelen.

Naast de diverse gemeentes zijn Stichting Verhuur Veilig en SBWH met onderzoek bezig en proberen om zoveel mogelijk gedupeerden samen te brengen in één aangifte.

Alex Vooren SBWH Stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt

1 comment

  • Misschien moet er eens iets geregeld worden mensen die eerlijk in de problemen zitten en geen toegang hebben tot huisvesting op de korte termijn, mensen die niet aan een briefadres komen (er heerst een begrijpelijke angst-cultuur in Nederland om de post aan te nemen voor een ander) Hoe verzeker je je auto als je geen adres in Nederland hebt als Europese mobiele zzp’er? Ja, er zijn meer problemen dan de bekende hennepteelt, bijstandfraude noem maar op. Je kunt in Nederland zo goed als straffeloos een ander wat aan doen, zolang er maar geen adres “fraude” gepleegd wordt.

    Ja je kunt aan de riem van de gemeente gratis geholpen worden als je dakloos of thuisloos bent.
    De doorsnee belastingbetaler met een probleem valt zoals gebruikelijk tussen wal en schip.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.